Translate

Pengambilan Pelajar Generasi Pertama 2014

Pengambilan Pelajar Generasi Pertama 2014
*Pra Tahfiz Al-Quran (5 Juzuk) *Sistem Pengajian Pondok *Bertalaqqi *Pengajian Kitab Jawi *Pengajian Kitab Arab *Belajar Bahasa Arab *Tiada Pengajian Akademik *Asrama Disediakan

القرآن

Peta Pusat Pengajian Islam Berdasarkan Google Maps


Lihat Pusat Pengajian Islam Mohd Nor Al-Bakri dalam peta yang lebih besar

Pelan Susun Atur Pusat Pengajian

Pelan Susun Atur Pusat Pengajian

Lakaran Pelan Cadangan Bangunan Pusat Pengajian Islam (Anggaran Kos RM 300,000.00)

Lakaran Pelan Cadangan Bangunan Pusat Pengajian Islam (Anggaran Kos RM 300,000.00)

VISI PUSAT PENGAJIAN ISLAM

Menjadi pusat ilmu agama dan melahirkan generasi bertaqwa, berqualiti dan memelihara adab-adab Islam dalam rangka mewujudkan Islam sebagai ad-din yang syumul

MISI PUSAT PENGAJIAN ISLAM

· Menyelenggarakan pendidikan ilmu-ilmu Islam bermula dari peringkat bawahan.

· Menyelenggarakan dakwah dan penyumbangan potensi ummat dalam sumbangan pendidikan Islam.

OBJEKTIF PUSAT PENGAJIAN ISLAM

· Mampu menghafal sebahagian atau keseluruhan Al Quran.

· Memahami isi kandungan Al-Quran dan Al-Hadis.

· Kemahiran dalam perkara Fardhu Ain.

· Melahirkan generasi yang berakhlak mulia.

Khamis, September 18, 2008

Kelebihan Bulan Ramadhan


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih


KELEBIHAN BULAN RAMADHAN
Siri Pengajian Kitab Turos
(Ibnu Rubat)


Muqaddimah

Fiman Allah Taala: (Bulan Ramadhan itu diturunkan padanya Al-Quran yang menjadi petunjuk untuk manusia dan keterangan daripada petunjuk dan perbandingan diantara hak dan batil). Dengan ayat Al-Quran ini dapatlah kita ketahui tentang salah satu daripada kelebihan bulan ramadhan diatas bulan-bulan yang lain yaitulah diturunkan Al-Quran yang menjadi sumber asas rujukan utama bagi orang-orang yang beriman. Juga pada bulan ini terdapat satu malam yang terlebih baik daripada seribu bulan, yaitulah malam lailatul qadar. Disini ana naqalkan sedikit tentang kelebihan bulan ramadhan daripada kitab “Tuhfatul-Ikhwan” karangan Syeikh Syihabuddin Ahmad Bin Hijazi Al-Fasyini.

Nama Bulan Ramadhan

Telah berkhilaf ulama’ tentang penamaan bulan ramadhan. Setengah mereka mengatakan bahawasanya ramadhan itu salah satu nama daripada nama-nama Allah taala. Berkata Imam Al-Baghowi: Dan yang sohihnya (yang betulnya), ramadhan itu ialah nama yang diberikan untuk bulan yang tertentu yang diambil daripada perkataan “romdho” yang bermakna batu yang panas. Kerana pada bulan itu orang-orang arab berpuasa dalam keadaan panas terik. Kebiasaan orang-orang arab apabila mahu meletakkan satu nama untuk salah satu daripada bulan-bulannya, hendaklah ia muafakat dengan peristiwa atau suasana yang jatuh pada bulan itu. Umpama bulan muharram dinamakan demikian kerana diharamkan peperangan padanya demikian lagi bulan zulhijjah dinamakan seperti itu kerana berlaku ibadat haji padanya sejak zaman nabi Ibrahim lagi. Begitulah ramadhan dinamakan demikian kerana ianya jatuh pada musim kepanasan. Dan dikatakan juga, dinamakan ramadhan kerana ia bulan membakar segala dosa-dosa, yakni menghapuskannya.

Hukum Puasa Di Bulan Ramadhan

Difardhukan puasa ramadhan pada tahun ketiga hijrah. Dan hukum puasa itu maklum didalam agama dengan mudah kerana ia adalah rukun islam yang ketiga. Barangsiapa yang mengikari akan kewajibannya, jatuhlah ia kelembah kekufuran kecuali jika ia jahil dan jauh daripada pengetahuan islam dan ulamak.Dan barangsiapa meninggalkan puasa tanpa keuzuran dengan tidak mengikari kewajibannya seperti ia berkata: “puasa itu wajib keatasku tetapi aku tidak mahu berpuasa” maka wajib pula baginya menahan makan dan minum pada siang harinya walaupun ia tidak berpuasa. Tetapi ia tetap berdosa kerana tidak mahu berpuasa itu.

Kelebihan Bulan Ramadhan

Bulan ramadhan itu ialah bulan yang paling afdhal diatas bulan-bulan yang lain. Tersebut didalam hadis, sabda nabi s.a.w: “Ramadhan itu ialah penghulu segala bulan”. Dan tidak dimakruhkan dikatakan ramadhan tanpa disandarkan perkataan bulan sebagaimana potongan hadis nabi s.a.w : (من صام رمضان) artinya: “Barangsiapa yang berpuasa diramadhan” tanpa nabi s.a.w menyebut kalimah (شهر) yakni bulan. Dan apa yang dikatakan makruh itu ialah qaul yang doi’f.
Dan juga Allah taa’la menurunkan Al-Quran pada bulan ramadhan. Tersebutlah tentang kelebihan bulan ramadhan didalam hadis yang banyak.Dalam satu hadis, nabi s.a.w bersabda (yang mafhumnya berbunyi): Apabila tiba awal malam ramadhan, dibukakan semua pintu syurga maka tidak ditutup walau satu pintu pun di bulan ramadhan sehinggalah berakhirnya ramadhan. Dan juga ditutupkan semua pintu neraka maka tidak dibuka walaupun satu pintu di bulan ramadhan sehinggalah berakhirnya ramadhan. Menyerulah Allah taa’la dengan firmannya: “ Wahai orang yang menuntut kebajikan marilah berhadap kepadaku (dengan berbuat ibadat). Wahai orang yang membuat kejahatan tinggalkan kejahatan itu”. Kemudian Allah taa’la berfirman lagi: “Adakah sesiapa yang meminta ampun, maka diampunkan baginya. Adakah sesiapa yang meminta sesuatu dariku, maka akan ditunaikan permintaannya. Adakah sesiapa yang bertaubat kepadaku, maka akan diterima taubatnya”. Sentiasalah Allah taa’la menyeru demikian itu sehinggalah terbit fajar. Dan Allah taa’la melepaskan sejuta kelepasan daripada api neraka pada tiap-tiap malam ramadhan ketika waktu berbuka puasa padahal mereka itu telah diwajibkan dengan azab neraka.
Dan lagi sabda nabi s.a.w didalam hadis yang lain: Bahawasanya syurga itu diperhiaskan dari tahun ketahun kerana tibanya bulan ramadhan. Maka apabila tibanya malam pertama daripada bulan ramadhan, berhembuslah angin lembut yang dinamakan “al-masiroh” dari bawah arasy. Maka bergoyanglah daun-daun pohon kayu syurga seraya mengeluarkan alunan suara merdu yang tidak pernah didengar manusia alunan suara yang terlebih merdu dari itu. Lalu keluarlah para bidadari sehingga berdiri mereka itu dijendela-jendela syurga seraya bertanya: Apakah yang sedang berlaku? Kemudian mereka bertanya kepada penjaga syurga: Wahai malaikat Ridhwan! Malam apakah malam ini? Lalu malaikat Ridhwan menjawab dengan lafaz talbiah dan berkata: Wahai yang sebaik-baik paras rupa! Inilah malam pertama daripada bulan ramadhan.

(Rujukan kitab Tuhfatul-Ikhwan oleh Syeikh Syihabuddin Ahmad Hijazi Al-Fasyini)Tiada ulasan: