Translate

Pengambilan Pelajar Generasi Pertama 2014

Pengambilan Pelajar Generasi Pertama 2014
*Pra Tahfiz Al-Quran (5 Juzuk) *Sistem Pengajian Pondok *Bertalaqqi *Pengajian Kitab Jawi *Pengajian Kitab Arab *Belajar Bahasa Arab *Tiada Pengajian Akademik *Asrama Disediakan

القرآن

Peta Pusat Pengajian Islam Berdasarkan Google Maps


Lihat Pusat Pengajian Islam Mohd Nor Al-Bakri dalam peta yang lebih besar

Pelan Susun Atur Pusat Pengajian

Pelan Susun Atur Pusat Pengajian

Lakaran Pelan Cadangan Bangunan Pusat Pengajian Islam (Anggaran Kos RM 300,000.00)

Lakaran Pelan Cadangan Bangunan Pusat Pengajian Islam (Anggaran Kos RM 300,000.00)

VISI PUSAT PENGAJIAN ISLAM

Menjadi pusat ilmu agama dan melahirkan generasi bertaqwa, berqualiti dan memelihara adab-adab Islam dalam rangka mewujudkan Islam sebagai ad-din yang syumul

MISI PUSAT PENGAJIAN ISLAM

· Menyelenggarakan pendidikan ilmu-ilmu Islam bermula dari peringkat bawahan.

· Menyelenggarakan dakwah dan penyumbangan potensi ummat dalam sumbangan pendidikan Islam.

OBJEKTIF PUSAT PENGAJIAN ISLAM

· Mampu menghafal sebahagian atau keseluruhan Al Quran.

· Memahami isi kandungan Al-Quran dan Al-Hadis.

· Kemahiran dalam perkara Fardhu Ain.

· Melahirkan generasi yang berakhlak mulia.

Sabtu, Mei 14, 2011

SEJARAH DAN LATAR BELAKANG PUSAT PENGAJIAN ISLAM MOHD NOR AL-BAKRI
1. Pusat Pengajian Islam ini diasaskan daripada masjid lama yaitu masjid yang pertama dibangunkan di Kg. Tanjong Kerayong, Mukim Lebak, Temerloh, Pahang. Masjid ini dihasilkan dari sumbangan derma dan gotong-royong daripada penduduk setempat. Catatan binaan yang terdapat pada bangunan tersebut ialah pada 10 Disember 1951.

2. Masjid ini didirikan diatas tanah yang telah diwaqafkan oleh Allahyarham Tuan Haji Silong tetapi tanpa surat rasmi. Dan kemudian disambung waqaf semula oleh anak-anaknya/pewarisnya sepertimana lampiran Surat Pengakuan Mewakafkan Tanah beserta pelan kawasan yang diwaqafkan.


3. Pada tahun 1969, pihak Kerajaan Negeri Pahang telah meluluskan peruntukan untuk membina bangunan masjid baru dan telah dipindahkan ke tapak tanah baru yang diwaqafkan oleh Tuan Haji Osman serta dirasmikan oleh Sultan Pahang pada 7/11/1973. Semenjak itu, masjid lama ini terus terbiar dan tidak digunakan lagi oleh masyarakat setempat.

4. Memandangkan masjid lama ini dibiayai oleh orang-orang tua dahulu dan demi untuk mempastikan sedeqah jariah mereka berkekalan, maka diusahakan masjid ini diperbaiki untuk kegunaan sembahyang berjamaah dan memberikan pilihan kepada orang-orang yang bermusafir untuk bersembahyang kerana tempatnya yang berhampiran dengan jalanraya utama Temerloh-Triang.


5. Disamping itu Masjid Lama ini dijadikan sebagai Pusat Pengajian Islam untuk mengadakan Kelas Al-Quran Dan Fardhu Ain bagi kanak-kanak dan Pengajian Kitab Umumi untuk kalangan belia dan dewasa.


HISTORY AND BACKGROUND


1. This was the first mosque at Kampung Tanjung Kerayong, Mukim Lebak, Temerloh, Pahang. It was built from the donation and co-operation of the people here. The date 10 December 1951 can be seen on the building to mark the real date it was built.

2. The mosque was built on a piece of land which was contributed (wakaf) by the late Tuan Haji Silong without any document enclosed. It was then followed by his children. (Please refer to the letter and plan of the stated piece of land enclosed).


3. In 1969, the government of the state of Pahang has approved a budget to build a new mosque. It which was then removed and built on the land which was donated by Tuan Haji Osman, and it was officially opened by the Sultan of Pahang on 7 November 1973.

4. In order to keep the good deeds by the late donors be remembered, a suggestion is made to repair the mosque, especially for ‘solat jamaah’. This is also for the benefit of the Muslims passers-by, because the mosque is situated along the main road from Temerloh to Triang.


5. Besides that, the mosque is also used for Al-quran and Fardu Ain classes for children and Islamic classes for youth and adult.

Tiada ulasan: